torstai 6. elokuuta 2015

Atomipommi oopperan aiheena

Mitä aikansa älykkäimmät tiedemiehet ajattelivat 70 vuotta sitten, kun heidän luomansa pommi räjähti Hiroshimassa? Robert Oppenheimerin roolissa vuonna 2011 Jaakko Kortekangas. Kuva Heikki Tuuli. 

Atomipommi ei kuulosta oopperan aiheelta. John Adamsin ja Peter Sellarsin käsissä sen kehittämisestä syntyi kuitenkin yksi 2000-luvun ajatuksia herättävimmisä oopperoista, Doctor Atomic. Dokumenteista taitavasti rakennetussa teoksessa seurataan Robert Oppenheimerin ja muiden atomipommin kehittäjien elämää ennen koeräjäytystä. Mikä olikaan tieteentekijän vastuu, kun oltiin vapauttamassa aivan ennennäkemättömiä voimia?
Robert Oppenheimer tiedosti ongelman. Näin hän sanoi 1965: "Muistin säkeen hindujen Bhagavad-Gitasta. Tehdäkseen Prinssiin vaikutuksen Vishnu ottaa monikätisen muotonsa ja sanoo: nyt minusta on tullut Kuolema, maailmojen tuhoaja. Luulen että me kaikki ajattelimme niin."
Oopperan parissa olen joutunut perehtymään mitä erilaisimpiin aiheisiin. Doctor Atomic oli aivan erityislaatuinen kokemus, sillä vasta sen yhteydessä tutustuin tarkemmin valtavaan Manhattan-projektiin ja ydinfysiikkaan. Opin että atomipommin valmistaminen on periaatteessa helppoa, jos vain saa käsiinsä riittävän määrän rikastettua uraania. 
Ennenkuin pommi valmistui, tarvittiin valtava määrä työtä. Yhteensä jopa 130 000 ihmistä työskenteli atomipommin parissa eri puolilla Yhdysvaltoja. Ja 6.8.1945 kaikki oli valmista. Tinianin lentokentältä nousi varhain aamulla B 29 -pommikone. Muutaman tunnin kuluttua Hiroshiman yllä leimahti. 75 000 ihmistä kuoli hetkessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti