tiistai 25. elokuuta 2015

Merenneito haluaa tanssia

Kenneth Greve, lavastaja takis ja pukusuunnittelija Erika Turunen esittelivät maanantaina Kansallisoopperan henkilökunnalle uutta balettia Pieni merenneito.

"Pystyisitkö liittämään H.C. Andersenin oman elämän hänen satuunsa pienestä merenneidosta niin, että tapahtumat vielä sijoittuisivat balettimaailmaan?"
Tällaisen kysymyksen Kenneth Greve esitti jokseenkin tarkkaan kaksi vuotta sitten. Huippusuositun Lumikuningattaren jälkeen hän halusi luoda baletin toisestakin Andersenin sadusta. Merenneidosta on jo aiemmin tehty baletteja, mutta nyt Grevellä oli uusi idea, Andersenin itsensä tuominen henkilöksi hänen omaan satuunsa.
Alkuperäinen satu kertoo merenneidosta, joka ihmiseen rakastuttuaan haluaa muuttua ihmiseksi. Noidan avulla hän saa pyrstönsä paikalle jalat, mutta ihmiseksi hän tulee vain jos ihminen rakastaa häntä uskollisesti. Merenneidon rakkauden kohde avioituu kuitenkin, ja niin merenneito heittäytyy takaisin mereen. Kuoleman sijasta hänet kuitenkin korjaavat mukaansa ilmattaret. Sadun yhdistäminen sen kirjoittajan elämään ei ollut mitenkään kaukaa haettu, sillä Andersenin saduissa on aivan ilmeistä omaelämäkerrallisuutta. Hän lähti vaatimattomista oloista ja halusi nuorena näyttelijäksi ja tanssijaksi. Siihen hänestä ei ollut, Kööpenhaminan teatteripiireissä hän oli vain ruma ankanpoikanen. Mutta kun aikaa kului, hän valloitti teatterin näytelmäkirjailijana ja nyt häntä ihailtiin kuin joutsenta. Pienen merenneidon tarinan hän kirjoitti kesken onnettoman rakkaustarinan, sillä hänen tunteidensa miespuolinen kohde avioitui yllättäen.
Tein yhden ehdotuksen tarinaksi, kävimme sitä läpi Kenneth Greven kanssa, ja tein vielä toisen version. Sen jälkeen en ole hankkeessa ollut mukana, ja siksi olikin jännittävää seurata eilen baletin esittelyä henkilökunnalle. Paljon oli muuttunutkin matkan varrella ja koko loppuratkaisu näytti vaihtuneen, mutta perusratkaisut olivat säilyneet. Olin tehnyt surulliseen tarinaan pari koomistakin kohtausta, ja ne olivat paikallaan. Myös lapsille suunnattu esitys vaatii ilman muuta myös jotain kevennystä.
Lokakuussa nähdään sitten tarkemmin, millainen tästä tarinasta tuli. En paljasta tarinan tai visuaalisuuden yksityiskohtia vielä tämän tarkemmin, mutta sen voin luvata, että näyttävää koko perheen tanssiteatteria on tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti