keskiviikko 19. elokuuta 2015

Taidetta taaperoille


Vanha oopperatalo pääsee uuteen oopperataloon, sillä Anna Kontekin lavastussuunnitelman esikuvana on Aleksanterin teatteri.

Nyt se sitten on julkista ja voin kertoa hankkeesta enemmän. Teos, jonka pääsen käsikirjoittamisen lisäksi ohjaamaan, on Taikahuilu! Ei tosin aivan täysimittaisena eikä aivan tavalliselle yleisölle. Nyt tehdään Taaperoiden Taikahuilu ja sitä tulevat katsomaan 2 - 4 -vuotiaat lapset.
Yleisö vaikuttaa jossain määrin tuotantoon. Taikahuilun vapaamuurariyhteyksiä, psykoanalyyttisiä vivahteita, Paminan ja Papagenan itsetuhoisia pyrkimyksiä tai heijastumia 1700-luvun poliittisesta tilanteesta ei kenties kannata ottaa tulkinnassa keskeisiksi lähtökohdiksi. Ja esityksessä on myös otettava huomioon, että yleisö ei välttämättä ole tottunut erottamaan esitystä ja todellisuutta, joten kommentteja ja ohjeita esiintyjille on odotettavissa. Toisin kuin tavallisessa Taikahuilussa, Papageno voi tässä aivan mainiosti kysyä yleisöltä, onko lohikäärmettä näkynyt.
Miten Taikahuilu sitten esitetään kahden laulajan voimin alle puolessa tunnissa? Esityksessä käytetään pienoismalliteatteria, jonka esikuvana on vanha oopperatalo. Suurin osa tapahtumista sijoittuu kuitenkin mallin ulkopuolelle. Kertojana on Papageno omana itsenään, ja sopraano saa esittää useampaakin roolia. Kahdella muusikolla on soittamisen lisäksi muutakin tekemistä. Itse tarina kuitenkin tulee selväksi. Loppu on onnellinen, sillä Pamina ja Tamino saavat toisensa, samoin Papageno ja Papagena. Pahakin saa palkkansa, kun Monostatos saa Sarastrolta ankaran rangaistuksen: siltä menevät karkkipäivät vuodeksi.
Tänään pääsimme lavastaja Anna Kontekin kanssa jo jokseenkin lopullisiin ratkaisuihin. Huomenna selviää lopullisesti, riittävätkö tähän varatut resurssit kaikkeen siihen, mitä keksimme. Tuotannothan tuppaavat ideointivaiheessa aina suurenemaan, ja tarvitaan joku järkevä ihminen sanomaan, mihin on varaa ja työvoimaa ja mihin ei. Pelkään pahoin, että luonnollisen kokoinen potkulautaileva kauko-ohjattava robottikarhu joudutaan jättämään esityksestä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti