maanantai 17. elokuuta 2015

Häirikkö lehdistötilaisuudessa

I

Eetu Lipponen kuvaa, Eicca Toppinen moshaa ja Shostakovitshin nenä häiriköi Perttu Kivilaaksoa. 

Mitä ihmettä? Juuri kun Lilli Paasikivi esittelee lehdistölle kauden ohjelmaa, näyttämön sivulta ilmaantuu jokin outo olento. Onko se muumi? Ei, sehän on aivan selvästi ihmisen kokoinen nenä! Se kulkee pitkin näyttämöä, pääsee lopulta toiselle puolelle ja katoaa näkyvistä.
Outo tapaus saa luonnollisen selityksen: tämä on juuri se nenä, joka katoaa kollegioasessori Kovaljovin päästä ja kulkee pitkin kaupunkia esiintyen välillä valtioneuvoksena. Nyt se on siis eksynyt Suomen Kansallisoopperaan asti ja pääsee esiintymään Shostakovitshin sävelin oopperassa Nenä.
Tämä ei ollut ainoa yleisöä kohahduttanut tapahtuma kauden avajaistilaisuudessa. Kun Lilli Paasikivi paljasti, että syksyllä 2017 nähdään Sebastian Fagerlundin uusi ooppera, salista ei kuulunut mitään erityistä. Vielä sekään ei aiheuttanut reaktiota, että oopperan aiheena oli Ingmar Bergmanin elokuva Syyssonaatti. Mutta sitten kuului salista huokaus: kuultiin, että pääosassa laulaa Anne Sofie von Otter, yksi aikamme maineikkampia mezzosopraanoja. Tämä on muuten ensimmäinen Bergmanin elokuvaan perustuva kokoillan ooppera. Aiemmin on tehty vain yksinäytöksinen kamariooppera elokuvan Persona pohjalta, ja se sai kantaesityksensä juuri heinäkuussa Hampurissa. Vähältä muuten piti, ettei Kansallisoopperassa nähty Bergman-aiheista musiikkiteatteria jo vuosia sitten. Elokuvaan Sommarnattens leende perustuva Stephen Sondheimin musikaali A Little Night Music oli suunnitelmissa ja siihen tilattiin jo suomennoskin Juice Leskiseltä. Esitys ei silloin toteutunut, mutta nyt tuo Leskisen suomentama musikaali nähdään Tampereen Työväen Teatterissa nimellä Desirée.
Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson vierailu näyttämöllä herätti myös kiinnostusta. Onko näiden Apocalypticasta tuttujen muusikoiden säveltämä ooppera heavy metallia? Raskaan rockin ammattilaisilta näyttävät muusikot väittivät kuitenkin, että se ei ole metallia vaan hyvinkin romanttista. Kuulemma kukaan muu ei nykyaikana oikein kehtaisikaan säveltää romanttista musiikkia kuin liiskatukat, kuten he itsensä määrittelivät.Romanttista musiikkia on luvassa ainakin Pienessä merenneidossa, jonka on säveltänyt Lumikuningattaresta ja useista elokuvista tuttu Tuomas Kantelinen. Hän kertoi yhteistyöstä koreografi Kenneth Greven kanssa ja antoi ymmärtää, että oli saanut runsaasti yksityiskohtaista ohjeistusta.
"Odotahan vain, kun minä teen oman ehdotukseni koreografiaksi", Kantelinen lohkaisi Grevelle.
Myöhemmin Kenneth Greve kehui minulle Tuomas Kantelista, joka pystyy toteuttamaan koreografin toiveet niin kestosta kuin tunnelmastakin aivan ihanteellisesti. Todellinen ammattilainen.
Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso taisivat olla aamupäivän kuvatuimmat kohteet. Varsinaisen tilaisuuden päätyttyä heitä kuvattiin vielä ulkona nurmikolla. Ja kuinka taas kävikään? Nenä ilmaantui keskelle kuvausta. Jos se ei pian löydä omaa paikkaansa kollegioasessori Kovaljovin naamassa, Kansallisoopperassa ei uskalla järjestää minkäänlaisia tilaisuuksia. Tästähän puuttuu enää oopperan kummitus.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti