torstai 20. elokuuta 2015

Kirpputorilöytöjä



Ensimmäiset jonottajat tulivat kirpputorille jo kahta tuntia ennen sen avautumista. Parhaista oopperavaatteista käydään kova kilpailu.


Sinne ne menevät, kirpputorille yhden euron hinnalla. Ja aikanaan niitten eteen on nähty paljon vaivaa, kirjoitettu artikkeleita, otettu kuvia, tehty taitto, painettu hyvälle paperille. Nyt edessä on kaksi vaihtoehtoa: myynti alennuksella tai hävittäminen. Kukapa enää haluaisi käsiohjelmaa teokseen, joka on poistunut ohjelmistosta?


Halvalla menee käsiohjelmien lisäksi paljon muutakin. Esimerkiksi viime vuoden balettiseinäkalenterin saa hintaan 0 euroa. Kuten mainostekstissä luvataan, kalenteri on vanhentunut, mutta kuvat eivät. 


Pelkästään oopperakäsiohjelmia olen näiden vuosien aikana toimittanut satakunta erilaista, ja lisäksi tulevat vielä konserttikäsiohjelmat ja toisinaan tekemäni artikkelit balettikäsiohjelmiin. Parhaimmillaan käsiohjelmia tehdessä on päässyt syventymään mitä erilaisiimpiin aiheisiin, kuten Ranskan vallankumouksen historiaan, Rasputinin vaiheisiin, Lähi-Idän tilanteeseen ja atomipommin valmistamiseen.
Joistain teoksista olen kiinnostunut niin paljon, että olennaisen tiedon mahduttaminen käsiohjelmaan on tuottanut vaikeuksia. Kaarle-kuninkaan metsästyksestä syntyikin vahingossa käsiohjelman lisäksi pieni kirja, koska aihe vei mukanaan. Nyt vaivannäkö on päätymässä kirpputorille. Mutta sehän on vain hyvä, sillä nyt ohjelmat saattavat päätyä jälleen luettaviksi. Ehkä joku voi tehdä peräti kirpputorilöydön.
Tiedän kyllä, että käsiohjelmat eivät ole kirpputorin suosikkiartikkeli. Himotuimpia ovat oopperavaatteet, sillä täältä voi saada mielikuvituksellisia ja taidokkaasti tehtyjä asusteita, joita ei todellakaan löydä muualta.
Jos hankit tällaisen mekon, voit olla melko varma, että hienommissakaan juhlissa ei tule samanlaista vastaan. Sitä vaaraa ei ole myöskään, jos ostat alla olevan päähineen.





Taiteiden yönä oopperalaisetkin pukeutuvat rooliasuihin. Mutta mitä ihmeen oopperaroolia Anu Varjonen lipunmyynnistä esittää? Tämähän on tietysti Teekuppi Maurice Ravelin oopperasta Lumottu lapsi. Valitettavasti tämä asu ei vielä tänä vuonna ollut myynnissä, vaikka tämä olisi etenkin ruuhkaisessa raitiovaunussa mitä käytännöllisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti