keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kummitusta odottaessa




Mistähän ihmeestä Andrew Lloyd Webber keksi käyttää Oopperan kummituksessa urkuja niin näyttävästi? Kuvassa on säveltäjän isä William Lloyd Webber. Kuva kirjasta Andrew Lloyd Webber, his life and works.

Tiivistä harjoittelua, jännittävää odotusta, yksityiskohtien viimeistelyä. Oopperan kummituksen ensi-ilta lähestyy ja nyt kaikki alkaa olla valmista. Orkesteri on jo mukana harjoituksissa ja ulkoisestikin esitys on niin valmiina, että valokuvia käsiohjelmaa varten otetaan. Kävin juuri katsomassa. Miltä vaikutti? Sitä en kerro, sillä arvostelujakin saa kirjoittaa vasta ensi-illasta. Sen verran voin paljastaa, että suuren orkesterin ja kuoron esittämänä Webberin musiikki ei kuulosta huonolta.
Kansallisoopperassa odotetaan jännityksellä myös sitä, tuleeko Andrew Lloyd Webber itse katsomaan esitystä. Säveltäjä ei varmasti kierrä maailmalla katsomassa kaikkia Kummituksen tuotantoja, sillä nehän ovat yleensä täysin alkuperäisen Lontoon-tuotannon mukaisia. Tänne hänen kannattaisi tulla, sillä nyt tehdään aivan omannäköinen ohjaus. Musiikillisesti poikkeava Kansallisoopperan esitys on siinä suhteessa, että täällä on käytettävissä mittava orkesteri ja kuoro, jotka ovat korkeaa kansainvälistä tasoa.
Jos haluatte kuulijana valmistautua perusteellisesti Oopperan kummituksen ensi-iltaan, suosittelen Andrew Lloyd Webberin aiempaan tuotantoon perehtymisen ohella myös tutustumista hänen isäänsä. Urkuri ja opettaja William Lloyd Webber (1914-1982) halusi kovasti tulla maineikkaaksi säveltäjäksi, mutta ei koskaan tehnyt läpimurtoa. Hänen tiedetään olleen menestymättömyydestään sen verran katkera, että hän ei olisi halunnut poikiensakaan ryhtyvän muusikoiksi.
Nyt William Lloyd Webberin musiikki herättää taas mielenkiintoa, mutta enemmänkin hänen kuuluisan poikansa vuoksi.Onkin jännittävää huomata, miten jotkin asiat periytyvät. Kuunnelkaapa oheisesta linkistä vaikka William Lloyd Webberin sävelrunoa Aurora vuodelta 1951. Siitä voisi siirtää muutamia kohtia suoraan Oopperan kummitukseen ilman että kukaan huomaisi mitään erityistä. Viimeistään kohdasta 1.10 alkaen ilmenee sukulaisuus Oopperan kummituksen säveltäjään.
https://www.youtube.com/watch?v=S-DRoD4Jh2A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti